BAKU Azərbaycan
13.03°C
  • 1 ABŞ dolları
    1.7
  • 1 Avro
    1.8297
  • 1 Rusiya rublu
    0.0185
  • 1 Türkiyə lirəsi
    0.0526
  • 1 İngiltərə funt sterlinqi
    2.1326
44456

Qurmanlar artıq özlərini mavi pendirlərlə məhdudlaşdırmaq məcburiyyətində qalmaya bilərlər. Tədqiqatçılar fərqli görünüşü və dadı olan yeni sortlar hazırlamağı öyrənirlər.

Valyuta.az bu barədə NV-yə istinadla verir.

Mavi pendirin hazırlanması prosesi əsasən hər hansı digər pendirlə eynidir, lakin bir neçə vacib əlavə addım var. Bu əlavə addımlar zamanı pendirdə xüsusi qəlib, Penicillium roqueforti yetişdirilir. P.roqueforti-nin tam genomu dərc edildikdən sonra tədqiqatçılar indi bu göbələyi öyrənmək imkanlarına malikdirlər.

Elm artıq bilir ki, bu qəliblə pendirin rəngi koloniya böyüdükcə əmələ gələn sporların örtüyündəki piqmentlərlə bağlıdır. “Science of Food” jurnalında dərc olunmuş son məqalədə tədqiqatçılar qrupu bu piqmentin əmələ gəlməsinin genetik əsasını müəyyən etmək və müxtəlif spora örtük rəngləri ilə dəyişdirilmiş ştammlar yaratmaq cəhdini təsvir edib.

“Biz 10 ildən artıqdır ki, pendir göbələkləri ilə maraqlanırıq və ənənəvi olaraq mavi pendirlər hazırladığınız zaman mavi-yaşıl göbələklərin sabit ştammlarından istifadə edən Stilton, Roquefort və Gorgonzola kimi mavi pendirlər əldə edirsiniz. Biz görmək istədik ki, yeni dad və görünüşə malik yeni növlər inkişaf etdirə bilərik, ya yox” - Nottingham Universitetindən tədqiqatın həmmüəllifi Paul Dyer deyib.

Komanda ağdan başlayaraq, tədricən sarı-yaşıl, qırmızı-qəhvəyi-çəhrayı, tünd qəhvəyi, açıq mavi və daha sonra o simvolik tünd mavi-yaşıl rənglərə doğru irəliləyən spesifik biokimyəvi yolu müəyyənləşdirib. Onlar yolun müxtəlif nöqtələrində piqment biosintetik genlərini bloklamaq üçün hədəflənmiş gen silinməsindən istifadə ediblər. Bu, sporun rəngini dəyişib, lakin aromatik maddələrin istehsalına təsir göstərməyib. Bu pendirin dadına baxmaq rəng dəyişikliyinin dada təsir etdiyini göstərib.

“Biz pendiri hazırlamağa davam etdik və universitetin hər yerindən olan könüllülərlə bəzi dad testləri apardıq. Gördük ki, insanlar daha açıq rəngli çeşidləri sınayanda onların daha yumşaq olduğunu düşünürlər. İnanıldığı kimi, tünd bir çeşid daha sıx dada malikdir. Daha qırmızı-qəhvəyi və açıq yaşıl rənglərdə insanlar meyvəli və ya ədviyyatlı bir element gördü, halbuki laboratoriya alətlərinə görə, onların dadı çox oxşar idi. Bu onu göstərir ki, insanlar dadı təkcə daddıqlarından deyil, həm də gördüklərindən qəbul edirlər”, – Dayer deyir.

Komanda indi Nottingem və Şotlandiyadakı yerli pendir istehsalçıları ilə birlikdə yaratdığı ştammları kommersiyalaşdırmağa cəhd etməyə ümid edir.

Nicat

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.

Son xəbərlər

ChatGPT "insanlıq testində" tələbələrlə “yarışdı” – Kim daha uğurlu oldu?

Qlobal iqtisadiyyat üçün əsas risklər açıqlandı

"Sahil-A" MTK məhkəmə qarşısında

Avstraliya şirkəti müştəriləri aldatdığına görə 66 milyon cərimə ödəyəcək

Nazirlik 636 min manatlıq banket xidməti alır

Latviya aviadaşıyıcısı hakimiyyətdən Rusiyadan mal almağı yasaqlamamağı xahiş etdi

Universitet 110 min manatlıq avtomobil alır

Universitet 110 min manatlıq avtomobil alır

"Apple" ilk "iPhone Slim"i buraxmağa hazırlaşır

"RİCH MOTORS" gömrük qaydalarını pozub

Türkiyənin ixracatı İsrailə sanksiyalara görə hədəfdən aşağı düşə bilər

Hərracların Təşkili Mərkəzi ilə keçmiş işçisi arasında qalmaqal

Ukraynada müəssisələr üçün valyuta məhdudiyyətləri dəyişdirildi

Logistika şirkətinə protokol tərtib edildi

Rusiyanın neft-qaz sənayesi kadr çatışmazlığı - 1,86 milyon işçi lazımdır

“Azəristiliktəchizat”ın maliyyə hesabatları yoxlanılacaq

Ən məşhur "Xiaomi" proqramlarından birində təhlükəli virus aşkarlandı

“Gömrükçü” külli miqdarda pulu ələ keçirdi - Həbs edildi

“Gömrükçü” külli miqdarda pulu ələ keçirdi - Həbs edildi

Avropa İttifaqı ölkələri LNG alışını kəskin azaldıb

COP29-la bağlı iki xəstəxana ayrılıb

Həyatımızın yeni trendi elektromobillər və xüsusiyyətləri – Batareyaları nə qədər təhlükəlidir?

Azərbaycan Mərkəzi Bankı beynəlxalq təşkilata üzvlüklə bağlı müraciət edib

20 mindən bahalı əmlak alanlardan bəyannamə tələbi niyə ləğv olundu? – Ekspert səbəbləri açıqlayır

Aqrar Sığorta Fondu: Hava şəraitinin dəyişməsi ilə əlaqədar təsərrüfatlara zərər dəyməsi barədə 20 müraciət daxil olub

Növbəti hərraclara 49 əmlak çıxarılıb

“Zirə Gülçülük” məhkəmə qarşısında

Bu dərman vasitəsinin bütün seriyaları geri çağırılıb

KOB-lar və startaplar üçün investisiya cəlbi ilə bağlı vörkşop keçiriləcək

Rusiya neft məhsullarının xaricə tədarükü üzrə antirekord vurub

“Togg” Türkiyənin elektrik mühərrikli avtomobil bazarında lider olub

Bütün xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Qeydinizi daxil edin