BAKU Azərbaycan
17.03°C
  • 1 ABŞ dolları
    1.7
  • 1 Avro
    1.8459
  • 1 Rusiya rublu
    0.0187
  • 1 Türkiyə lirəsi
    0.0528
  • 1 İngiltərə funt sterlinqi
    2.1606
32100

Bu gün dünyada polifabrikat qidalardan istifadə çox geniş yayılıb. Bu cür qidalanma xüsusilə işləyən insanların daha çox köməyinə gəlir.  Bəzən işləyən qadınlar işdən sonra zamanlarının az getməsi üçün bu qidaları, qışda az tapılan tərəvəz-meyvələri hazırlayaraq dondurucuya yerləşdirirlər. 

Bəs belə qidalardan istifadə insan sağlamlığı üçün təhlükəlidirmi?

Bu barədə Valyuta.az-a danışan qida məsələləri üzrə mütəxəssis Ağa Salamov deyib ki, burda doğru bilinən bəzi yalnışlar var:

“Məsələn, xanımlar çox vaxt buzlu məhsulu alır, evdə buzunu açaraq yenidən hissələrə bölüb dondururlar. Bir məhsulun iki dəfə dondurulması düzgün deyil". 

Ekspert deyir ki, bu qidalardan istifadə zamanı diqqət edilməli məsələlərdən biri həmin qidaların mikrobioloji çirklənməyə məruz qalmamasıdır:

“Hə, ola bilər ki, düşbərə polifabrikat edilib saxlanıla bilər, dolma yenidən isidilib yeyilə bilərlər. Burda heç bir sıxıntı yoxdur. Lakin məhsulları çirkləndirməməyə, mikrobiloji çirklənməyə məruz qoymamağa diqqət edilməməlidir. Yəni otaq temperaturunda çox saxlanılmasın, təzə məhsulu doğramaqla bişirmək arasındakı zaman 2-3 saat olmalıdır. Bu vaxt ərzində bişirilib, porslanıb, soyuducuya qoyulmalıdır”. 

Ağa Salamov deyir ki, bəzi məhsullar otaq tempraturunda 3 saatdan çox qalarsa, onlarda mikrobioloji çirklənmə gedir:

“Bəzən insanlar düşünür ki, hazır yeməyi 2 saat ərzində necə soyudub soyuducuya yerləşdirmək olar? Buzun içində saxlamaqla soyutmaq olar. Ona görə də zaman məsələlərinə, soyuducunun tempraturuna diqqət etmək lazımdır. İşıqlar sönəndə qidaların buzu açılırsa, onları artıq istehlak etmək lazımdır. Həmin qidaları 2-3 gün ərzində yemək olar, lakin yenidən dondurmaq olmaz”. 

Ağa Salamov bildirib ki, işləyən xanımlar uşaqlarını bilmədən zəhərləyirlər: 

“Məsələn, bir işləyən xanım toyuğu axşamdan soyuducudan çıxarır, sabaha qədər qalır. Həmin məhsulun buzu açılır, doğranır, bişirilir. Bişiriləndən sonra yenə də otaq tempraturunda saxlanılır ki, uşaq günorta məktəbdən gəlib yesin. Ona görə də bu məhsulların donunun tez açılması üçün iki-üç saat axar suyun altında qalmalı, ya da porslanıb dondurucuya qoyulmalı, daha sonra mikrodalğalı sobada donu açılıb bişirilməlidir. Mən qidanın donunun bu cür açılmasının da əleyhinəyəm. Ən yaxşı halda isə həmin dondurulmuş qida müsbət soyuducuda, yəni dondurucudan çıxarılıb yuxarıda saxlanılmalı, buzu açılandan sonra yemək hazırlanmalıdır”.

Davud

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.

Son xəbərlər

“Azəristiliktəchizat” icbari sığorta müqaviləsi bağlamayıb?

Azərbaycanda iki şirkət Məhdud Məsuliyyətli Cəmiyyətə çevrilir

"iPhone"un büdcə versiyasının təxmini qiyməti məlum oldu

"FİRST ACADEMY"yə protokol tərtib edildi

AK: "Avropa hələ də Rusiya enerjisindən tam müstəqilliyə nail olmayıb"

Meriya ilə şirkət arasında icarə mübahisəsi

ABŞ Almaniyadan Rusiyaya qarşı sanksiyalara əməl etməyi gücləndirməyi tələb etdi

Bakıda “Təşəbbüslərin artırılması və fəaliyyətə təkan: COP29 Dayanıqlı Biznes Forumu” keçirilib

Nazirdən yeni təyinat (FOTO)

Nazirdən yeni təyinat (FOTO)

“Bakı Metropoliteni” 2 milyonluq təmirə başlayır

Aİ Ukraynadan Rusiyadan qaz tranzitini uzatmağı xahiş etməyəcək

TƏBİB-dən məşhur iş adamının şirkətinə 14 minlik sifariş

Zərgərlik sahəsi üzrə yeni dövlət standartları qəbul edilib

Prezidentdən Agentliyin fəaliyyəti ilə bağlı fərman

Bakıda bəzi ərazilərin elektrik enerjisi ilə təchizatında fasilələr olacaq

Ehtiyat hissələri satarkən aldatmayın, alarkən isə aldanmayın

Azərbaycanda qızıl sürətlə bahalanır – Son qiymətlər

Azərbaycan üçün Şengen vizasının rüsumu artırılır? - RƏSMİ AÇIQLAMA

Azərbaycanda maaşlar 100 manata qədər artdı

Yaylağa köç etmək istəyən fermerlər üçün qeydiyyat müddəti başa çatır

İranda prezident seçkilərinin tarixi təsdiqlənib

İqtisadiyyat naziri: Azad olunan ərazilərdə Özbəkistanla tekstil sahəsində birgə iş planlaşdırılır

Yağış intensivləşəcək, çaylardan sel keçəcək - XƏBƏRDARLIQ

Azərbaycanda sığorta yığımlarının həcmi 543 mln. manata çatıb

Məşğulluq üçün verilən əmlakın satışı - Dövləti aldatmaq necə “asanlaşıb?” - ARAŞDIRMA

62 ildən sonrakı söküntüdən - Video

62 ildən sonrakı söküntüdən - Video

Azəbaycanla bu ölkə arasında ixtisas diplomları qarşılıqlı tanınacaq

Davranış qaydalarını pozan məktəb direktoru işdən çıxarılıb

“Özbəkneftqaz” “Şahdəniz” layihəsinə daxil ola bilər

Bütün xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Qeydinizi daxil edin