Türkiyədə sitrus meyvələrinin istehsalı tamamilə dayana bilər (SƏBƏB)
Türkiyə Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin Ərzaq və Nəzarət Baş İdarəsi Candidatus Liberibacter patogeninin səbəb olduğu “yaşıllaşma xəstəliyi” ilə plantasiyaların mümkün zədələnməsi səbəbindən sitrus meyvələrinin istehsalının tamamilə dayandırılması riskindən ehtiyat edir.
Valyuta.az xəbər verir ki, “Ekonomim” qəzetinin məlumatına görə, nazirlik bu xəstəliyin törədicisi olan Asiya sitrus aphidinin Şimali Kiprdə aşkar edildiyini qeyd edən müvafiq hesabat hazırlayıb. Türk mütəxəssislər kipr türkləri ilə birlikdə adanın müəssisələrində yoxlama apararaq, ciddi karantin tədbirləri və məhsulların Türkiyəyə ixracına xüsusi nəzarət barədə qərar qəbul ediblər. Hətta məhsulda patogenin olması ilə bağlı minimal şübhələr onun Türkiyəyə idxalını istisna edəcək.
Türkiyə Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin qeyd etdiyi kimi, bu xəstəlik və onun törədicisi ilə mübarizədə pestisidlər və digər vasitələr səmərəsizdir. Eyni zamanda türk mətbəxində fəal şəkildə istifadə edilən ənginarları da yoluxdurur. Ankarada həyəcan təbili çalınır, çünki sitrus plantasiyaları kütləvi şəkildə məhv olarsa, ölkədə onların istehsalı dayandırılmalı və bu məhsullar xaricdən gətirilməli olacaq ki, bu da iqtisadiyyata ciddi zərbə vuracaq.
Türkiyədə 2,5 milyona yaxın ailə sitrus meyvələrinin becərilməsi ilə məşğuldur və ümumilikdə bu sektorda 10 milyona yaxın insan çalışır. 2022-ci ildə respublikada 5,3 milyon tondan çox müxtəlif növ sitrus meyvələri istehsal olunub. Əgər patogen ölkəyə daxil ola və geniş yayılmış infeksiyaya səbəb olarsa, istehsalın 40% azalacağı proqnozlaşdırılır. Digər amilləri nəzərə alsaq, istehsalçı üçün bu bitkilərin yetişdirilməsi rentabelsiz ola və bu sektorun sürətlə itməsinə səbəb ola bilər ki, bu da Kənd Təsərrüfatı Nazirliyinin qorxduğu şeydir.
"Sitrus yaşıllaşma xəstəliyi" yarpaqlarda ləkələrin görünməsi ilə özünü göstərir, onların vaxtından əvvəl düşməsinə, bitki budaqlarının və köklərinin ölümünə səbəb olur. Eyni zamanda, meyvələr kiçik olur, qabıqları qalınlaşır, sərtləşir və qismən yaşıl qalır, bu da meyvənin dadına təsir göstərir.
Nicat
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.
Son xəbərlər
Ən çox oxunanlar
- Bu gün
- Bu həftə
- Bu ay