İtaliyada pendirlərə mikroçip yerləşdirilməyə başlandı (FOTO)
İtaliyada dünyaca məşhur “Parmesan” pendiri istehsalçıları saxta məhsullarla mübarizə üçün hərəkətə keçiblər.
Valyuta.az xəbər verir ki, məhsula mikroçip yapışdırılmağa başlanılıb. Buna səbəb “Parmesan”ın dünyada ən çox saxtalaşdırılan pendirlər sırasında olmasıdır.
Parmigiano Reggiano Konsorsiumunun baş meneceri Rikkardo Deserti açıqlamasında, "İndi pendir çarxı istehsal edildikdə, QR kod çipi ilə təchiz olunur. İstər 6 ay, istərsə də 2 il olsun, pendirlə bağlı bütün məlumatları almaq mümkün olacaq. Bu nöqtəyə qədər çiplər kiçik bir boşqabın üzərinə yerləşdirilib. Xüsusi oxuyucu ilə kompüter vasitəsilə avtomatik şəkildə məlumatlara daxil olmaq mümkündür” - sözlərini deyib. Pendirin üzərinə qoyulan çipdə istehsal yeri, ayı və ili barədə məlumatlar var.
Digər tərəfdən, çip sayəsində istehlakçılar təxminən 120.000 pendiri izləyə biləcəklər. “Parmesan” İtaliyanın ən məşhur pendirlərindən biridir və bütün dünyada geniş istifadə olunur. Pendir İtaliyada "Parmigiano-Reggiano" kimi tanınır və bu ad məhsulun istehsal olunduğu bölgəyə aiddir. “Parmesan” adətən sərt, quru teksturaya malikdir və incə dənəli teksturaya malikdir. “Parmesan” inək südündən hazırlanır və onun istehsalı çox unikal bir proses tələb edir.
Pendir İtaliyanın Emilia-Romaqna bölgəsindəki Parma və Reggio Emilia şəhərlərində istehsal olunur. Bu bölgələrin coğrafi şəraiti və südün keyfiyyəti pendirin dadına təsir edir. “Parmesan”ın hazırlanması üçün təmiz inək südü istifadə olunur. Səhər və axşam verilən təzə südün qarışdırılması ilə hazırlanır. Süd iri mis qazanlarda qızdırılır və sonra müəyyən temperaturda saxlanılır. Pendir kütlələri yarandıqda xüsusi üsulla kəsilir, qarışdırılır və sonra sıxılır. “Parmesan” yetişməsi üçün uzun müddət saxlanılır. Bu dövr adətən ən azı 12-24 aydır, baxmayaraq ki, bəzi premium parmesan 36 ay və ya daha çox müddət ərzində yetişə bilər. Pendir sıx və zəngin ləzzət profilinə malikdir. O duzlu, ədviyyatlı və qozlu olur. Parmesan pendiri tortlar, makaronlar, salatlar, həmçinin müxtəlif yeməklərdə rəndələnmiş və ya dilimlənmiş şəkildə istifadə olunur. Pendir plitələri üçün də məşhurdur.
“Parmesan” İtaliyadan kənarda da çox məşhurdur və bütün dünya mətbəxlərində geniş istifadə olunur. Parmezan pendiri öz dadına və keyfiyyətinə görə xüsusi yer tutur, italyan mətbəxlərinin əvəzsiz məhsuludur. Həm də digər pendir növləri ilə qarışdırılmamalıdır, çünki o, unikal dad və tekstura xüsusiyyətlərinə malikdir.
Elmir
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.
Son xəbərlər
Ən çox oxunanlar
- Bu gün
- Bu həftə
- Bu ay