Büdcəyə uyğun qənaət üsulları
Dünyamızın resursları məhduddur. Həm bu sərvətləri qorumaqla israfçılığın qarşısını almaq, həm də ağıllı xərcləməklə cibimizi qorumaq bizim əlimizdədir.
Qənaət mövcud resurslardan səmərəli və düzgün istifadə deməkdir. Dünyada istehsal olunan qidanın üçdə biri tullanır. Bəs biz fərd olaraq nəyi dəyişə bilərik?
Mətbəxdən başlayaq. Bayat çörəyi, qablaşdırılmış qidaları, tərəvəz və meyvələri istehlak edə bilməyəcəyinizi düşünərək dərhal atmayın.
Hansı qidalar soyuducuda saxlanmalıdır?
Yumurta, süd və süd məhsulları, ən çox meyvə və tərəvəz.
Soyuducuda saxlamayın
Kartof, banan, soğan, ananas, çörək kimi qidaları sərin, quru yerdə birbaşa günəş işığından uzaq saxlayın.
Yeni reseptlər kəşf edin
Mətbəxinizdə ömrünün sonuna yaxın olan bütün tərəvəzlərdən istifadə edə biləcək reseptlər axtarın və ya yaradıcılıqla məşğul olun.
Alış-veriş planı hazırlayın
Həftəlik yemək planı hazırlayın və bu siyahı ilə alış-veriş edin. Bu yolla, yalnız sizə lazım olan inqrediyentləri almaqla qida israfının qarşısını ala bilərsiniz.
“Əvvəlcə yeyilməli olanlar” qaydasını yaradın
Qida üçün alış-veriş edərkən, məhsulları “əvvəlcə istehlak edilməli olanlar” sırasına qoyun. Bu yemək planına əməl etsəniz, heç bir yeməyi israf etməyəcəksiniz.
Bayat çörəyi istifadə edin
Bayat çörəyi istifadə edə biləcəyiniz bir çox resept var. Çörəyi daha uzun müddət təzə saxlamaq üçün dondurucuda da saxlaya bilərsiniz.
Qaralmış bananlardan desert hazırlayın
Bananlar qaralmağa başlayırsa, onları iştah açan etmək üçün bu reseptləri sınayın: Banan çörəyi, banan pudinqi, dondurulmuş şokoladlı banan, bananlı süd, bananlı dondurma.
Limonları dondurun
Limonları dondurun və içkilərinizdə istifadə edin. Limonun bir hissəsini yeməklərinizdə və salatlarınızda istifadə edirsinizsə, qalanını soyuducuda qoymayın. Buz kublarına meyvəli alternativ olaraq istifadə etmək üçün dilimləyin və dondurucuya qoyun.
Brokoli saplarını atmayın
Brokolinin gövdəsini yeyə biləcəyinizi bilirdinizmi? Bir çox insan onu tullayır, amma sərt xarici təbəqəni kəsib brokoli çiçəklərinin qalan hissəsi ilə bişirsəniz, gövdəsinin dadının da eyni olduğunu görəcəksiniz.
Buz qəliblərindən istifadə edin
Bir çox qida və içkiləri buz qablarında dondurmaqla israfdan xilas etmək olar. Daha sonra yeməklərinizdə və ya içkilərinizdə istifadə edə bilərsiniz. Misal: Smuzilərə meyvə və ya şirə əlavə edin, içkilərdə ətirli buz kubları kimi istifadə edin və ya dondurma hazırlayın. Smuzilərə qatıq əlavə edə bilərsiniz. Çay və qəhvəni buzlu çay və ya qəhvə kimi istifadə edə bilərsiniz.
Bişirərkən ölçülərdən istifadə edin
Düyü və makaron bişirərkən israfın qarşısını almaq üçün hər dəfə ölçülərdən istifadə edin. Misal: Plov üçün adambaşına dörddə bir fincan düyü əlavə edin. Pastanı bişirməzdən əvvəl hər bir hissəsini ölçmək üçün bir boşqab istifadə edin.
Nuray
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.
Son xəbərlər
Ən çox oxunanlar
- Bu gün
- Bu həftə
- Bu ay