BAKU Azərbaycan
14.03°C
  • 1 ABŞ dolları
    1.7
  • 1 Avro
    1.8455
  • 1 Rusiya rublu
    0.0187
  • 1 Türkiyə lirəsi
    0.0527
  • 1 İngiltərə funt sterlinqi
    2.1513
44456

Qurmanlar artıq özlərini mavi pendirlərlə məhdudlaşdırmaq məcburiyyətində qalmaya bilərlər. Tədqiqatçılar fərqli görünüşü və dadı olan yeni sortlar hazırlamağı öyrənirlər.

Valyuta.az bu barədə NV-yə istinadla verir.

Mavi pendirin hazırlanması prosesi əsasən hər hansı digər pendirlə eynidir, lakin bir neçə vacib əlavə addım var. Bu əlavə addımlar zamanı pendirdə xüsusi qəlib, Penicillium roqueforti yetişdirilir. P.roqueforti-nin tam genomu dərc edildikdən sonra tədqiqatçılar indi bu göbələyi öyrənmək imkanlarına malikdirlər.

Elm artıq bilir ki, bu qəliblə pendirin rəngi koloniya böyüdükcə əmələ gələn sporların örtüyündəki piqmentlərlə bağlıdır. “Science of Food” jurnalında dərc olunmuş son məqalədə tədqiqatçılar qrupu bu piqmentin əmələ gəlməsinin genetik əsasını müəyyən etmək və müxtəlif spora örtük rəngləri ilə dəyişdirilmiş ştammlar yaratmaq cəhdini təsvir edib.

“Biz 10 ildən artıqdır ki, pendir göbələkləri ilə maraqlanırıq və ənənəvi olaraq mavi pendirlər hazırladığınız zaman mavi-yaşıl göbələklərin sabit ştammlarından istifadə edən Stilton, Roquefort və Gorgonzola kimi mavi pendirlər əldə edirsiniz. Biz görmək istədik ki, yeni dad və görünüşə malik yeni növlər inkişaf etdirə bilərik, ya yox” - Nottingham Universitetindən tədqiqatın həmmüəllifi Paul Dyer deyib.

Komanda ağdan başlayaraq, tədricən sarı-yaşıl, qırmızı-qəhvəyi-çəhrayı, tünd qəhvəyi, açıq mavi və daha sonra o simvolik tünd mavi-yaşıl rənglərə doğru irəliləyən spesifik biokimyəvi yolu müəyyənləşdirib. Onlar yolun müxtəlif nöqtələrində piqment biosintetik genlərini bloklamaq üçün hədəflənmiş gen silinməsindən istifadə ediblər. Bu, sporun rəngini dəyişib, lakin aromatik maddələrin istehsalına təsir göstərməyib. Bu pendirin dadına baxmaq rəng dəyişikliyinin dada təsir etdiyini göstərib.

“Biz pendiri hazırlamağa davam etdik və universitetin hər yerindən olan könüllülərlə bəzi dad testləri apardıq. Gördük ki, insanlar daha açıq rəngli çeşidləri sınayanda onların daha yumşaq olduğunu düşünürlər. İnanıldığı kimi, tünd bir çeşid daha sıx dada malikdir. Daha qırmızı-qəhvəyi və açıq yaşıl rənglərdə insanlar meyvəli və ya ədviyyatlı bir element gördü, halbuki laboratoriya alətlərinə görə, onların dadı çox oxşar idi. Bu onu göstərir ki, insanlar dadı təkcə daddıqlarından deyil, həm də gördüklərindən qəbul edirlər”, – Dayer deyir.

Komanda indi Nottingem və Şotlandiyadakı yerli pendir istehsalçıları ilə birlikdə yaratdığı ştammları kommersiyalaşdırmağa cəhd etməyə ümid edir.

Nicat

© Materiallardan istifadə edərkən hiperlinklə istinad olunmalıdır.
Mətndə səhv varsa, onu qeyd edib ctrl + enter düyməsini basaraq bizə göndərin.

Son xəbərlər

İrsi ürək xəstəliyi olan insanlar üçün idman təhlükəsizdirmi?

Yanvar-martda daimi yaşamaq üçün Azərbaycana gələnlərin sayı açıqlanıb

Z nəsli Y nəslindən daha çox maliyyə çətinlikləri yaşayır - ARAŞDIRMA

Ölkəmizdə elektromobillərin sayı artır - AÇIQLAMA

Dövlət sektorunda işçilərin sayı azalıb – RƏQƏMLƏR

İlham Əliyev: İran Prezidentinin olduğu helikopterin qəza enişi barədə xəbər bizi ciddi narahat etdi

Övladlığa verilən uşaqların sayı açıqlandı

“ChatGPT” insanların görünüşünə də şərh verəcək

Bank kartına bilinməyən hesabdan pul köçürüləndə nə etməliyik?

İpoteka ilə mənzil alınarkən ƏDV-nin bir hissəsinin geri qaytarılması qaydası necədir?

Əhalinin ticarət şəbəkələrində xərclədiyi vəsaitin məbləği açıqlanıb

Türkiyənin ilk yerli elektromobili gələn il Avropa bazarına çıxarılacaq

Tıxaclı yollar bu avtomobillərin sahiblərini böyük məbləğdə ziyana sala bilər (VİDEO)

Soyuq may ayında qiyməti ilə “isindirən” kafelər: Vəziyyət nə zaman düzələcək? - VİDEO

Bu yolda yarımdairə ləğv edilir (VİDEO)

Radiasiya səviyyəsinə görə ən təhlükəli 5 smartfon

Prezident: Bizim energetika sahəsində çox böyük planlarımız var

Bakıda 50 minə yaxın VI sinif şagirdi monitorinqdə iştirak etdi

“Xudafərin” hidroqovşağının istismara verilməsi və “Qız Qalası” hidroqovşağının açılış mərasimi keçirildi (YENİLƏNİB)

Sərhəddə İlham Əliyevlə İbrahim Rəisi arasında görüş keçirildi (YENİLƏNİB)

Sabahın hava proqnozu

Təhsil eksperti: "Hər il 10 minə yaxın tələbə diplom ala bilmir"

Maaşlar nə qədər artırılacaq? - Noyabrın 1-dək...

Azərbaycanda bu məhsul yenidən bahalaşa bilər (SƏBƏB)

Azərbaycanda bu məhsul yenidən bahalaşa bilər (SƏBƏB)

İşǝmuzd əməkhaqqının hesablanması qaydası

10 manatdan 150 manatadək: Uşaq qidaları niyə bahadır? - AÇIQLAMA + VİDEO

Kasıbın maşını olmayacaq?

Bu məhsulun satışından qazandığımız gəlir 16 dəfə azalıb

LinkedIn platformasının tələbələr üçün hansı üstünlükləri var?

Bütün xəbərlər

Xəbərin mətnində orfoqrafik səhv var

Qeydinizi daxil edin